Munkaruha
Munkavédelem
Reklámajándék
Military
Kiadvány, tábla
Tűzvédelem
      Tűzvédelem, munkavédelem, munkaruhagyártás
RÓLUNK | HÍREK | SZABVÁNYOK | TANÁCSOK | AKCIÓK | NAGYKERESKEDŐK | KAPCSOLAT
Tanácsok

SZŰRT- ÉS NYOMÓLEVEGŐS LÉGZÉSVÉDŐ KÉSZÜLÉKEK
Napjainkban egyre több munkaadó számára lesz fontos dolgozói magasabb
komfortérzetének biztosítása, a munkakörülmények javítása - persze nem teljesen önzetlen szempontból.

A megfelelő feltételek megteremtése ugyanis segíti a dolgozó intenzívebb munkavégzését. Nagyon jó példa erre a különböző korszerű légzésvédő készülékek elterjedése a piacon. A hagyományos légzésvédő félálarc esetében a tüdő szívja be a levegőt a szűrőkön, szelepeken keresztül egy keskeny nyíláson át. A használat során a dolgozó több energiát fordít csak a lélegzésre, amit ráadásul a szűrők lassú eltömődése is növel. Ebből következik, hogy egyre kevesebb levegő kerül a szervezetbe, ami a gyors elfáradás, a munkaintenzitás csökkenése és a kellemetlen közérzet okozója. Ezen a problémán segítenek például a szűrtlevegős légzésvédő készülékek.
Gyakorlatilag a készülék három nagyobb részegységből áll: szűrőegység (ventilátor), a szűrőbetét és a légzőtömlővel csatlakoztatható moduláris fejrész, ami nemcsak a teljesálarcot jelenti, hanem sisakot, hegesztőpajzsot, vagy akár arcvédőt is. Az akkumulátoros szűrőegység beszívja a környezeti levegőt, amit a szűrőbetétek megtisztítanak, és az így megszűrt levegő a túlnyomás segítségével befújódik a fejrészbe. Ezáltal biztosított a felhasználó számára a friss levegő, amit minden megerőltetés nélkül be tud lélegezni, sőt bizonyos körülmények között a beáramló levegő akár hűsítheti a dolgozó verejtékes arcát. Több fajta szűrőbetét is választható ezekhez a készülékekhez: P3, A2P3, ABEP3, KP3, Mivel a könnyű motoros szűrőegység derékra csatolható, így a mozgásban egyáltalán nem akadályozza a dolgozót. A szűrt levegős légzésvédelmi készülékekre az EN 12941 szabvány követelményei vonatkoznak.
A másik egyre inkább elterjedő légzésvédő rendszer, a nyomólevegős légzőkészülék használata már komolyabb feltételekhez kötött. Mivel itt a friss levegőt szűk csöveken keresztül biztosítják, feltétlenül szükséges egy hálózat felépítése, viszont így tökéletesen biztosítható az EN 12021 szabvány által meghatározott, sőt akár az egészségügyi határértéknél is sokkal tisztább belélegezhető levegő. A rendszer a következő részegységekből áll: a kompresszor, mely a munkahelytől távolabbi, akár maximum 30 méterre lévő környezeti levegőt szívja be és továbbítja a szűk csöveken keresztül a légszűrő egységhez. Itt a nagynyomású levegőt a szerkezet a szűrőkészletek segítségével igen alaposan megtisztítja: (a por és olajköd esetében a levegő 0,01 mg/m³ szennyeződést tartalmaz, míg a szagok esetében 0,003 ppm értéket), majd továbbítja a hálózatba. A hálózatból a tiszta sűrített levegő egy
tömlővel csatlakozó nyomólevegős szabályozó egységen keresztül kerül a fejrészbe, teljesálarcba. Az eredeti 3-7 bar légnyomás értéket a szerkezet segítségével már a kívánt kimeneti légáramra tudjuk csökkenteni, ami általában 140-300 liter/perc lehet.
Az említett részegységek mellett, más egyéb kiegészítők is választhatók a
nyomólevegős rendszerhez. Ilyen például a moduláris hűtő vagy fűtő egység, mely a sűrített levegő energiája segítségével a túl meleg levegőt lehűtheti, vagy a túl hideget felmelegítheti a komfortérzet növelése érdekében. A nyomólevegős készülékekre az
EN 1835, az EN 139 és az EN 14594 szabványok vonatkoznak.

Mogyorósi László
Munkaruha
Munkavédelem
Reklámajándék
Millitary
Kiadvány
Tűzvédelem
Munkaruha | Munkavédelem | Reklámajándék | Military | Kiadvány, tábla | Tűzvédelem

M3 ROAD Tűz- és Munkavédelmi, Ruhaipari Kft.
2100 Gödöllő, Grassalkovich Antal utca 5.
Tel.:/fax: 28/612-490 • Mobil: 20/345-4387, • Email: m3road@gmail.com

Adatvédelem